Meta çatısı altında yer alan WhatsApp uygulaması için ücretli Premium testleri başladı. Daha önce uygulamanın ücretli versiyonunun yolda olduğuna dair bilgiler gelmişti. Kısa süre içerisinde ücretli Premium WhatsApp kullanıcılara sunulacak.
Son Düzenleme:
2023 senesinin başlarında, WhatsApp uygulamasının ücretli bir versiyonu beklenmekte. Özellikle işletmeler ve şirketler için düşünülen bu versiyon ile farklı özellikler gelecek. Standart WhatsApp kullanıcıları için ise şu an için ücretlendirme söz konusu değil. Milyonlarca insan tarafından ücretsiz kullanılan uygulamada yeni bir dönemin başlayacağı düşünülüyor.
Meta grubuna bağlı olan uygulama WhatsApp, ücretli versiyonu ile insanlara sunulmaya hazırlanıyor. Apple şirketinin reklam stratejilerinden sonra Meta grubu uygulamalarında ciddi gelir düşüşleri yaşanmıştı. Bu gelir düşüşlerinden sonra Meta grubu uygulamaları ücretli versiyonları için çalışmalara başladı. Gelir elde etmek için ücretsiz sunulan uygulamaları ücretli hale getirme kararı alındı.
Ücretli versiyonlarının çıkması beklenen uygulamalar
Premium versiyonlarına eklenecek olan ayrıcalıklı özellikler ile, kullanıcılar teşvik edilecek. Bu özellikler sadece ücretli versiyonlarda olduğu için Premium almak isteyen insan sayısı artacak. Meta çatısı altında yer alan uygulamalarda bu tarz bir değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Yani sadece WhatsApp değil, diğer uygulamalar da bu değişiklikten etkilenecek. Ücretli versiyonları için hazırlıkları yapılan diğer Meta grubu uygulamaları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Kullanıcıların arkadaşları ve aileleri ile iletişim geçebilecekleri bir sosyal medya uygulamasıdır. Fotoğraf, video ve durum paylaşımlarının yapılabilmesi imkanını insanlara sunar. 4 Şubat 2004 tarihinde Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştur. | |
Instagram; fotoğraf, video ve durum paylaşılmasına imkan tanıyan bir sosyal medya platformudur. Kullanıcılarına medya yükleyebilme noktasında imkan sağlar. Medyalara filtrelerin eklenmesi ile ortaya görsel olarak güzel sanatsal çıktılar konulmasını destekler. Hashtagler sayesinde ise coğrafi olarak düzenlemelerin yapılabilmesini sağlar. Gönderiler herkese açık paylaşılabileceği gibi, önceden izin verilen kullanıcılara özel de paylaşılabilir. | |
WhatsApp Messenger, insanların iletişim kurabilmeleri için tasarlanan bir mesajlaşma uygulamasıdır. Aynı zamanda görüntülü ve sesli konuşulmasına da izin verir. Platformlar arası çalışma özelliğine sahiptir. |
Kullanıcılara ayrıcalıklı özellikler sunarak uygulamaların özel bir versiyonunu sunma noktasında Meta yalnız değil. Dünyaca ünlü bazı diğer sosyal medya platformlarında da benzer hazırlıklar söz konusu. Yani özel bir versiyon ile yeni özellikler eklenen ücretli bir uygulama fikri hızla yayılmakta. Meta grubuna bağlı olmamasına rağmen ücretli Premium versiyonlarının hazırlıkları yapılan başka uygulamalar da var. Bu uygulamalardan en meşhur olanları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
TikTok | TikTok, Dünyada en çok kullanılan video paylaşım sosyal medya platformudur. Canlı yayın özelliği de yine kullanıcıları tarafından en fazla kullanılan özellikleri arasında yer alır. Musical.Iy bazında oluşturulan bir platformdur. 2016 senesinde ByteDance tarafından kullanıcılarına sunulmuştur. Çin’de Douyin ismi ile bilinmekte ve kullanılmaktadır. |
Twitter, kullanıcılarının tweet olarak adlandırdığı kısa mesajların paylaşılmasına izin veren bir platformdur. Sosyal medya platformları arasında en popüler listesine adını yazdırmayı başarmıştır. İnsanların birbirleri ile iletişime geçtiği ve fikirlerini paylaştığı bir platformdur. 2006 senesinin Mart ayında Jack Dorsey, Noah Glass, Biz Stone, ve Evan Williams tarafından kurulmuştur. Temmuz ayına gelindiğinde ise kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. | |
Snapchat | Snapchat; Evan Spiegel, Bobby Murphy ve Reggie Brown tarafından kurulmuştur. Akıllı mobil cihazlar için geliştirilen bir sosyal medya uygulamasıdır. Kullanıcıların birbirleri ile iletişime geçmeleri temel amacıdır. Yazılı metin, fotoğraf, video ve ses dosyalarının gönderilmesi imkanını sunar. Aynı zamanda takipleşen kullanıcılar herkese açık olarak durum paylaşımı yapabilirler. |
Telegram | Telegram, güvenli bir anlık mesajlaşma imkanı sunan bir sosyal medya platformudur. Çoklu platform desteği, WhatsApp gibi burada da sağlanmaktadır. Rus programcı Pavel Durov tarafından geliştirilmiştir. Telegram istemcileri Android, Windows Phone ve iOS işletim sistemleri tarafından desteklenmektedir. Aynı zamanda Windows, Linux ve OS X işletim sistemleri tarafından da desteklendiği için çok fazla kullanıcısı vardır. Kullanıcıları ile 2013 senesinin Ağustos ayında buluşmuştur. |
Meta normalde gelirini nereden elde ediyordu?
Meta, gelirinin neredeyse tamamını reklamlar üzerinden elde etmekteydi. Uygulamaların bazı özellikleri ücretli olarak sunulmaktaydı. Fakat, standart kullanıcıların ücretlendirilmesi şu ana kadar söz konusu olmamıştı. Apple’ın reklam hamlelerinden sonra ise bu konu masaya yatırıldı. Ücretli uygulamaların çalışmalarının hız kazanması, 3-4 ay içerisinde faaliyete geçileceğini düşündürüyor.
WhatsApp Premium ile ilgili resmi açıklamalar yapıldı mı?
3-4 ay içerisinde işletmeler ve şirketler için WhatsApp Premium paketi kullanıma sunulacak. WhatsApp bu konuda kesin bir tarih ya da detaylı bilgi paylaşmadı. Fakat geçtiğimiz aylarda WhatsApp Premium’a dair şu açıklamalar yapılmıştı:
“Yıllar içerisinde WhatsApp ile işletmelerini destekleyen küçük kuruluşlar oldukça büyüdü. Bizler de bu küçük işletmelerin büyüyüşlerine şahit olduk. Bu işletmeleri daha fazla özellik ve araç ile donatmak istiyoruz. Birçok işletme WhatsApp Business kullanmaya devam edecektir. Fakat bazılarının WhatsApp Premium ile bulut tabanlı API uygulamasını kullanacağını öngörüyoruz.
Bu küçük işletmelerin faaliyetlerini gerçekleştirirken daha özgür olmalarını hedefliyoruz. Kısıtlı bir kitle ile sınırlandırılan faaliyetlerin genişlemesini istiyoruz. Markaların çevrimiçi olarak daha da tanınır olmaları için 10 farklı cihazda sohbet edebilmeleri imkanı sunacağız. Bu şekilde yoğun sohbet trafiğini çok daha verimli bir şekilde yönetebilecekler. Bunun dışında da farklı gelişmiş özellikler sunmayı planlıyoruz.
Bunların yanında sohbetlere yönlendirilebilen ve uyarlanılabilen yeni bağlantılar ekleyeceğiz. WhatsApp’a ekleyeceğimiz bu yeni bağlantılar ile müşterilerin dikkatleri çok daha kolay bir şekilde çekilebilecek. Yani WhatsApp Premium hizmetleri kapsamında yeni özellikler sunacağız. Mevcut WhatsApp Business uygulamasına da bu özellikleri isteğe bağlı bir şekilde sunacağız. Fakat WhatsApp Business uygulamasından bu özellikleri kullanmak isteyen kullanıcılar, belirli ücretler karşılığında bu özelliklere kavuşacaklar. Çok yakında daha detaylı açıklamalar yapacağız.”
WhatsApp Premium ile gelecek olan yeni özellikler
Android ve iOS betalarında belirlenen şirketler ile WhatsApp Premium testleri başladı. WABetainfo tarafından öğrenildiği kadarı ile şirketlere iki farklı imkan sunulacak. Bu imkanlardan ilki özel şirket bağlantısı. Bu kapsamda şirketler, https://wa.me/şirketadı tarzında bir bağlantıya sahip olacaklar. Bu bağlantı ile müşteriler, şirket ile direkt ve hızlı olarak iletişime geçebilecekler.
Sunulacak olan ikinci imkan ise 10 cihaza kadar çoklu kullanım özelliği. Bu sayede şirketler resmi WhatsApp hesaplarını çok daha verimli bir şekilde yönetme şansı elde edecek.
WhatsApp tarafından yapılan açıklamalara göre, şu an şirketlere sunulmakta olan özellikler aynen kalacak. Günümüzde mevcut olan özelliklerin ücretlendirilmesi söz konusu olmayacak. WhatsApp sadece yeni ve eşsiz özellikler için ücretlendirmeye gidecek. Yeni özellikler, WhatsApp Business uygulaması üzerinden de isteğe bağlı olarak satın alınacak.
WhatsApp Premium ne kadar olacak?
WhatsApp tarafından şu an için Premium versiyona dair bir fiyat açıklaması gelmedi. Türkiye’deki fiyatlandırmaya dair de henüz net bir açıklama gelmedi. 2022 senesinin sonuna kadar WhatsApp Premium’un ve yeni özelliklerin fiyatlarının belli olması bekleniyor. WhatsApp’ın Türkiye için özel bir fiyatlandırma yapacağı da gelen söylentiler arasında mevcut.
Author: Kelly Johnson
Last Updated: 1703799122
Views: 886
Rating: 4.1 / 5 (101 voted)
Reviews: 90% of readers found this page helpful
Name: Kelly Johnson
Birthday: 1937-04-08
Address: 422 Mcgee Corner Apt. 397, East Susanstad, NM 36661
Phone: +3814042864946336
Job: Article Writer
Hobby: Coffee Roasting, Cycling, Fishing, Ice Skating, Playing Piano, Wine Tasting, Hiking
Introduction: My name is Kelly Johnson, I am a expert, artistic, skilled, sincere, transparent, dear, unswerving person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.